VANLIGA FRÅGOR
När du väl har beslutat dig för att adoptera en hund från Ohana Rescue, är det viktigt att du förbereder ditt hem och din familj för det nya tillskottet. Här är några av de vanligaste frågorna vi får och som kan vara bra att förbereda sig på innan hunden kommer.
Ni som adopterar får även ett informationshäfte av oss med nödvändig information för att ni ska kunna vara så förberedda som möjligt, vi rekommenderar er att läsa igenom det häftet INNAN hunden kommer.
(Denna sida kommer att uppdateras med mer information)
Smittsamma sjukdomar
En vanlig myt är att adopterade hundar kommer med smittsamma sjukdomar. Vi vill krossa den myten här och nu.
Hundarna som vi tar in från andra länder följer Jordbruksverkets införselregler för att ta in hund från annat land.
Vi använder endast pålitlig veterinär där vi får foto och filmbevis på sjukdomstesterna som görs och även vaccinering, avmaskning m.m för att säkerställa att allt går rätt till.
Vi gör dessutom MER än vad som behövs då vi sjukdomstestar varje hund innan avresa så att de inte bär på någon sjukdom innan de kommer till Sverige.
Det vi testar hundarna för är:
4dx (Anaplasma, borrelia, ehrlichia och hjärtmask)
Giardia
Leishmania
Babesios
Brucella
Så du behöver inte vara orolig för att din hund ska komma med någon smittsam sjukdom.
Första tiden hemma
När du kommer hem med din rescuehund är det viktigt att ha tålamod och ta det sakta för att skapa en trygg och säker miljö för din nya familjemedlem. Här är några tips för att göra övergången så smidig som möjligt:
- Låt hunden vara ifred när den äter. Många av hundarna har inte fått mat serverat som våra svenska hundar får. Därför kan mat vara väldigt känsligt framförallt i början innan ni skapat förtroende. Undvik alla konflikter som handlar om mat/ben. Låt hunden äta & tugga sina ben i fred.
- Låt hunden vara ifred när den sover. Samma sak som ovan. Många av hundarna kommer från olika shelters där dom delat små boxar med flera andra hundar och aldrig fått sova ostört. En egen bädd att sova i ska vara hundens fristad och dit den kan gå om den vill komma undan och vara själv en stund.
- Respektera hundens behov av ensamhet om den inte kommer när du ropar. Du är en främling för hunden, även om vi gärna vill visa hur mycket vi älskar vår hund från start så har hundarna ofta varit med om olika traumatiska situationer och behöver tid på sig för att lära känna dig och att du inte kommer vara dum mot hen. Undvik att tjata på hunden utan ta allt i hundens takt.
- Undvik att lämna: Låt inte hunden vara ensam första tiden. Även om hunden kunde vara ensam i förra hemmet behöver ni börja om från början att träna detta. Ensamhetsträning kan ta olika lång tid för olika hundar. Ha en bra plan för ensamhetsträningen och träna det långsamt för att undvika bakslag.
- Undvik att tränga dig på hunden. Hunden har ofta en okänd bakgrund, så undvik situationer där den kan känna sig trängd eller rädd och tvingas försvara sig.
-
Låt hunden utforska i sin egen takt Ge din hund tid att vänja sig vid sitt nya hem utan att tränga dig på. Låt den utforska sitt nya utrymme i sin egen takt och hitta sina favoritplatser. Ställ gärna ut mysiga bäddar på fler än ett ställe. Bara för att du tycker att bädden passar på ett ställe är det inte säkert att hunden tycker detsamma.
-
Undvik överstimulering Försök att hålla miljön lugn och stressfri. I början ska du undvika allt som kan stressa upp hunden. Introducera nya ljud och aktiviteter gradvis för att undvika att överväldiga hunden.
-
Gå samma tråkiga promenader Under de första två veckorna är det bäst att gå samma korta och lugna promenader varje dag så att din hund lär känna igen området och får en trygghet i att gå samma runda. Många rescuehundar är heller inte vana vid regelbundna promenader, så håll dem korta och förutsägbara för att undvika att överbelasta hunden.
-
Kräv inte för mycket Förvänta dig inte att hunden ska kunna följa kommandon eller anpassa sig snabbt. Ge den tid att känna sig trygg och börja med att bygga upp ett förtroendefullt förhållande innan du börjar med träning eller ställer krav.
-
Inga besökare i början För att undvika att stressa hunden, undvik att ta hem besökare under de första veckorna. Låt hunden först vänja sig vid dig och ditt hem innan den möter nya människor.
-
Skapa en rutin Hundar mår bra av förutsägbarhet. Försök att etablera en daglig rutin för matning, promenader och vilotider så snabbt som möjligt. Detta hjälper hunden att känna sig trygg och förstå vad som förväntas.
-
Var tålmodig och ge kärlek En rescuehund kan ha haft en svår start i livet och behöver extra mycket kärlek och tålamod. Uppmuntra positiva beteenden med belöningar och var förstående om det uppstår problem.
Att ge en rescuehund en trygg start i sitt nya hem är en investering i er framtida relation. Genom att ta det lugnt och inte överstimulera hunden, kan du hjälpa den att anpassa sig och blomstra i sitt nya liv. Din tålamod och kärlek kommer att skapa grunden för ett starkt och kärleksfullt band mellan er.
Introduktion av en ny hund till familjens befintliga hund
Att introducera en nyadopterad hund till en hund som redan bor i hemmet kan vara en känslig process. Här är några steg för att göra övergången så smidig och stressfri som möjligt för båda hundarna:
-
Neutral mötesplats Det är bäst att låta hundarna mötas första gången på en neutral plats, såsom en park eller en öppen plats där ingen av hundarna känner sig territoriella. Ha båda hundarna i koppel och promenera tillsammans utan att får lukta på varandra. Gå med avstånd i början (före och efter varandra så de får ta in varandras dofter). När hundarna känns avslappnade kan ni minska avståndet. Först när hundarna kan gå nära och är avslappnade i varandras sällskap så är det
lämpligt att låta dem hälsa. -
Lugn och kontrollerad miljö Se till att mötet sker i en lugn och kontrollerad miljö. Undvik stimmiga eller trånga platser där hundarna kan bli överstimulerade eller känna sig trängda.
-
Ge positiv förstärkning Belöna båda hundarna med godis och beröm när de uppvisar lugnt och positivt beteende under mötet. Detta hjälper dem att associera varandra med positiva upplevelser.
-
Övervaka noga Var uppmärksam på kroppsspråk och signaler från båda hundarna. Om någon av dem visar tecken på stress eller aggression, avbryt mötet lugnt och försiktigt och ge dem lite tid att lugna ner sig innan ni försöker igen.
-
Kort och positivt första möte Håll det första mötet kort och positivt. Om allt går bra, låt hundarna träffas igen efter en kort paus. Bygg gradvis upp längden på deras möten över tid.
-
Hemintroduktion När hundarna verkar bekväma med varandra, kan ni ta hem dem. Låt er nya hund gå in i huset först för att undersöka hemmet medans er första hund väntar kvar ute. Byt sedan hund så att eran första hund får komma in och lukta runt när er nya hund har varit där inne. Testa sen ta in dom tillsammans under övervakning. Ge dem separata utrymmen där de kan dra sig tillbaka om de vill vara ifred.
I början kan det behövas att ha hundarna åtskilda inomhus tills de vant sig vid varandra. -
Ta bort resurser För att undvika konkurrens, se till att ha separata matskålar, vattenskålar & bäddar till hundarna. Låt inte leksaker eller ben ligga framme den första tiden. Detta för att undvika onödiga konflikter om resurser.
-
Fortsatt övervakning Fortsätt att övervaka deras interaktioner noggrant under de första veckorna. Var beredd att ingripa om det uppstår spänningar eller konflikter och ge dem tid att vänja sig vid varandra.
-
Tålamod och tid Kom ihåg att det kan ta tid för hundarna att anpassa sig till varandra. Var tålmodig och ge dem den tid de behöver för att bygga upp en trygg och vänskaplig relation.
Genom att följa dessa steg och ge både din nya och befintliga hund mycket kärlek och tålamod, kan du hjälpa dem att bli goda vänner och skapa en harmonisk och lycklig flock i ditt hem.
Vad behöver en rescuehund?
En rescuehund är en hund som har genomgått mycket innan den kommer till dig. Det är därför viktigt att noggrant överväga beslutet att ta hand om just denna hund. Hunden ska inte behöva flytta igen, så det är avgörande att du kan erbjuda en lugn och trygg miljö och ett långvarigt hem.
Ofta saknar en rescuehund trygghet och självkänsla. Det tar några dagar för hunden att börja känna sig hemma, en månad gör en stor skillnad, men det kan ta upp till sex månader - 1 år innan hunden verkligen känner sig trygg och säker hos dig. Under denna tid kan den förändras från att vara blyg och försiktig till att visa mer självförtroende genom att exempelvis skälla, stjäla mat, bjuda upp till lek eller på andra sätt visa sina känslor och behov. Dessa beteenden kan vara tecken på att hunden börjar känna sig trygg.
Om det finns små barn i hemmet är säkerheten extra viktig. Barnen måste lära sig att endast ge hunden uppmärksamhet när den själv söker det.
Vad innebär det att ta hand om en rescuehund?
- Låt hunden vara ifred när den äter.
- Låt hunden vara ifred när den sover.
- Respektera hundens behov av ensamhet om den inte kommer när du ropar.
- Hunden har ofta en okänd bakgrund, så undvik situationer där den kan känna sig trängd eller rädd och tvingas försvara sig.
- Barn i hemmet bör vara tillräckligt stora för att förstå och följa instruktioner för att ge hunden en bra start i sitt nya hem. På grund av detta rekommenderar vi ofta att familjer med barn under sex år inte adopterar, med vissa undantag om vi vet att hunden tidigare har bott med och trivts med små barn.
Genom att följa dessa riktlinjer kan du hjälpa din rescuehund att känna sig trygg och älskad i sitt nya hem.
Stress hos hund
När din hund kommer till sitt nya hem har den upplevt många förändringar. Allt är nytt för den – från miljön och hemmet till er som familj och de regler och rutiner ni har. Dessa förändringar kan göra hunden ängslig och stressad. Eftersom vi inte kan förklara för hunden vad som händer, är det viktigt att förstå att anpassning tar tid.
Hur visar sig stress hos hund?
- Rastlöshet och att hunden vandrar runt.
- Svårigheter att koppla av och sova.
- Överdriven vaksamhet på nya ljud och rörelser.
- Flämtning och överdriven dregling.
- Ökad skällande eller gnällande.
- Förlust av aptit eller förändringar i ätbeteende.
- Skakningar eller darrningar.
- Överdrivet slickande eller bitande på sig själv.
- Att undvika ögonkontakt eller dra sig undan.
- Destruktivt beteende, som att tugga på möbler eller andra föremål.
Hur du kan hjälpa en stressad hund
När din hund är stressad finns det flera saker du kan göra för att hjälpa den att känna sig trygg och lugn. Här är några tips:
Begränsa utrymmet
- Skapa en trygg plats: Håll hunden i ett mindre, lugnt rum, som sovrummet, för att minska överstimulering från nya ljud och dofter.
Ha tålamod och ge utrymme
- Tvinga inte fram närhet: Låt hunden komma till dig när den känner sig redo. Försök inte att trösta den genom att vara för påträngande.
- Respektera hundens gränser: Om hunden drar sig undan, ge den utrymme och tid att anpassa sig i sin egen takt.
Skapa en lugn miljö
- Minimera ljud och rörelse: Håll hemmet så lugnt och stilla som möjligt. Undvik höga ljud och snabba rörelser som kan skrämma hunden. Även en TV kan vara skrämmande för hunden.
Låt hunden sova
- Många hundar är extra trötta efter den långa resan och behöver tid att återhämta sig och vänja sig vid den nya situationen. Det är inte ovanligt att en del sover ett dygn i sträck då många kommer från bullriga shelter-miljöer där det aldrig är tyst.
Med tiden kommer hunden att känna sig tryggare och mer hemma i den nya miljön. Bra rutiner, konsekvent beteende och en lugn miljö är avgörande för att minska hundens stress.
Min hund morrar på mig
När din hund morrar, är det ett sätt för den att kommunicera att den känner sig osäker, rädd eller hotad. Det är viktigt att inte ignorera detta beteende, utan att försöka förstå och respektera hundens känslor. Här är några saker att tänka på och tips på hur du kan hantera situationen:
-
Ge hunden utrymme När din hund morrar, backa och ge den utrymme. Försök inte att tvinga fram en situation där hunden känner sig trängd eller hotad. Låt hunden vara ifred tills den känner sig lugnare.
-
Förstå orsaken Morrandet kan bero på många saker, till exempel att hunden vaktar resurser som mat, leksaker eller sin sovplats. Det kan också vara ett tecken på rädsla eller osäkerhet i nya situationer eller inför nya människor. Försök att identifiera vad som utlöser morrandet.
-
Undvik att straffa hunden Att straffa en hund för att den morrar kan förvärra problemet och leda till mer aggressivt beteende. Istället, försök att förstå vad hunden försöker kommunicera och arbeta med att minska dess osäkerhet.
-
Bygg upp tillit För att hunden ska sluta morra behöver den känna sig trygg och lita på dig. Bygg upp tilliten genom positiv förstärkning och att belöna lugnt beteende. Ge hunden tid att anpassa sig till sitt nya hem och nya rutiner.
-
Hantera resursvaktande Om din hund morrar när den vaktar resurser, undvik att ta dessa saker ifrån den. Istället, lär hunden att du inte är ett hot mot dess resurser genom att till exempel ge den en godbit när du närmar dig dess matskål eller leksak. På så sätt kan du gradvis förändra hundens uppfattning om din närvaro vid dess resurser.
Min hund morrar
När din hund morrar, är det ett sätt för den att kommunicera att den känner sig osäker, rädd eller hotad. Det är viktigt att inte ignorera detta beteende, utan att försöka förstå och respektera hundens känslor. Här är några saker att tänka på och tips på hur du kan hantera situationen:
-
Ge hunden utrymme När din hund morrar, backa och ge den utrymme. Försök inte att tvinga fram en situation där hunden känner sig trängd eller hotad. Låt hunden vara ifred tills den känner sig lugnare.
-
Förstå orsaken Morrandet kan bero på många saker, till exempel att hunden vaktar resurser som mat, leksaker eller sin sovplats. Det kan också vara ett tecken på rädsla eller osäkerhet i nya situationer eller inför nya människor. Försök att identifiera vad som utlöser morrandet.
-
Undvik att straffa hunden Att straffa en hund för att den morrar kan förvärra problemet och leda till mer aggressivt beteende. Istället, försök att förstå vad hunden försöker kommunicera och arbeta med att minska dess osäkerhet.
-
Bygg upp tillit För att hunden ska sluta morra behöver den känna sig trygg och lita på dig. Bygg upp tilliten genom positiv förstärkning och att belöna lugnt beteende. Ge hunden tid att anpassa sig till sitt nya hem och nya rutiner.
-
Hantera resursvaktande Om din hund morrar när den vaktar resurser, undvik att ta dessa saker ifrån den. Istället, lär hunden att du inte är ett hot mot dess resurser genom att till exempel ge den en godbit när du närmar dig dess matskål eller leksak. På så sätt kan du gradvis förändra hundens uppfattning om din närvaro vid dess resurser.
-
Sök professionell hjälp Om din hunds morrande fortsätter eller blir värre, överväg att söka hjälp från en professionell hundtränare eller beteendespecialist. De kan ge dig specifika strategier och råd för att hantera och minska morrandet på ett säkert och effektivt sätt.
Genom att respektera din hunds känslor och ge den den tid och utrymme den behöver, kan du hjälpa den att känna sig trygg och säker. Morrandet är en viktig signal som kan hjälpa dig att bättre förstå din hund och bygga en starkare, mer förtroendefull relation.
Möte med katt eller andra smådjur
I de flesta fall vet vi inte hur hundarna reagerar på andra djur. Oavsett om hunden är kattvan eller inte måste hunden ha koppel på sig tills ni säkert vet att det fungerar med just era husdjur. Det är lämpligt att ha ett galler emellan dem till en början, blir hunden uppspelt så avled intresset. Beröm hunden när den tittar på katten på avstånd. Ha inte för bråttom även om ni tycker att det verkar gå bra. Vissa hundar spelar ointresserade så länge som de har koppel på sig. Tänk på att många hundar (speciellt jakthundar) kan bli triggade av att en katt försvarar sig, så att låta en tuff katt tillrättavisa en hund är sällan en bra idé.
Några tips på vägen
-
Förbered hemmet innan du introducerar din katt för hunden, se till att katten har ett tryggt utrymme där den kan dra sig tillbaka och känna sig säker. Detta kan vara ett rum med en stängd dörr, där katten har tillgång till mat, vatten, leksaker och en kattlåda.
-
Gradvis introduktion Låt djuren vänja sig vid varandras dofter innan de möts ansikte mot ansikte. Byt filtar eller leksaker mellan katten och hunden så att de kan lära känna varandras dofter i en trygg miljö.
-
Använd koppel och barriärer När det är dags för det första mötet, håll hunden i koppel och använd en barriär, som ett kompostgaller, för att separera dem. Låt dem se och lukta på varandra utan att kunna komma för nära. Detta minskar risken för en negativ första upplevelse.
-
Kontrollerade möten Håll de första mötena korta och positiva. Belöna både katten och hunden med godis och beröm när de uppvisar lugnt och positivt beteende. Öka gradvis tiden de spenderar tillsammans när de visar tecken på att vara bekväma med varandra.
-
Respektera deras gränser Var uppmärksam på kroppsspråk och signaler från både katten och hunden. Om någon av dem visar tecken på stress eller obehag, avbryt mötet och ge dem tid att lugna ner sig innan du försöker igen.
-
Övervaka noga Fortsätt att övervaka alla interaktioner mellan katten och hunden tills du är säker på att de kan vara tillsammans utan problem. Lämna dem inte ensamma tillsammans förrän du är helt säker på att de kommer överens.
-
Ge dem tid Var tålmodig. Det kan ta veckor eller till och med månader för din katt och hund att vänja sig vid varandra. Tvinga inte fram en vänskap utan låt dem närma sig varandra i sin egen takt.
Rumsrenhet
Vi kan inte garantera att alla hundar som kommer till sitt nya hem är rumsrena. Ta bort mattor du är rädd om.
Om det händer en olycka inomhus - gör ingen grej av det. Le och torka upp, ta med hunden ut för att rasta den, precis som man gör med en valp som tränar på att bli rumsren.
Tänk på hunden som en valp när den kommer till ett nytt hem
När en vuxen hund flyttar till ett nytt hem är det vanligt att den börjar kissa inne, även om den tidigare varit rumsren. Behandla därför din nya hund som en valp:
- Ta ut hunden varje timme, särskilt efter att den ätit, sovit, druckit och lekt.
- Belöna hunden när den kissar utomhus.
- Om hunden kissar inne, ta ut den direkt.
- Skäll inte på hunden för att den kissar inne. Den kan då tro att det är fel att kissa, istället för att förstå att det är fel att kissa inomhus.
Om din hund kissar inomhus efter en promenad
Om din hund går på promenad och sedan kommer in och kissar, kan det bero på att den känner sig osäker med att göra sina behov utomhus. Hunden kanske är rumsren men vågar inte kissa eller bajsa ute där många andra hundar har varit. Hemma känner den sig trygg och kan slappna av nog att göra sina behov.
-
Hitta ett lugnt område: Välj en plats som din egen tomt, bakom huset eller en plats där andra hundar inte går. Gå dit och spendera tid där så att din hund kan slappna av och känna sig trygg.
-
Skapa en trygg plats: Om din hund gör sina behov inomhus, torka upp med papper och placera det utomhus på det valda området. Detta hjälper hunden att känna igen platsen som sitt eget revir.
-
Var tålmodig: Upprepa denna process några gånger. Hunden kommer så småningom att börja känna sig bekväm med att göra sina behov utomhus.
Vill du ge en hund ett kärleksfullt hem?
Kolla in de hundar som letar sitt föralltidhem nedan.